Temat: przenoszę wiejski dom z bala- szukam porady
Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na forum!
Na wiosnę przenosimy wiejską chałupę, którą już rozebraliśmy i czeka na pozwolenie na budowę by wreszcie ją zestawić na nowo. Po drodze narodziła się wątpliwość jak ją docieplić. Dom jest sosnowy(100m2 czworak) i ma bale grubości 10 cm. Poprzedni właściciele mieszkali w nieocieplonej i bez szalunku{sic!} ale ja jestem miastowy i potrzebuję mieć cieplutko w zimie. Proszę, może któryś z fachowców doradzi mi, czy system ocieplania od środka, który wybrałem się sprawdzi? Dodam że chcę uniknąć osb, płyt g/k, wełny mineralnej. Na bazie rozmów z różnymi ludźmi stworzyłem taki koncept. ściana z bala na to ruszt drewniany, ocieplenie płytą kronotherm lub podobną, na to mata trzcinowa, na to tynk gliniany i farba. W związku z taka budową ściany, rozumiem że folia typu paroizolacja jest zbędna? czy na wychłodzonym balu pomiędzy ocieplaniem może się skraplać woda jak ma to miejsce w budynkach murowanych , gdzie odradza się ocieplania od środka, czy powinienem zostawić pustkę wentylacyjną??? za wszystkie porady, nawet nie fachowe będę wdzięczny! pozdrawiam! tom bombadil
ps.
dodam że domu na 100% nie chcę ocieplać z zewnątrz
chętnie złapię kontakt z ludźmi którzy przenosili dom drewniany, jestem chłonny wiedzy!